ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

100 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ.

ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ
100 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ.
1. Η παχυσαρκία δεν είναι μια απλή αύξηση βάρους, αλλά κυρίως συσσώρευση περιττού σωματικού λίπους.
2. Για να κατωρθώσετε να έχετε ένα ιδανικό βάρος με μια ωραία εμφάνιση δεν αρκεί απλώς να χάσετε κιλά αλλά πρέπει να τα χάσετε αποκλειστικά από εκεί όπου έχει συσσωρευθεί το περιττό σωματικό λίπος.
3. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απώλεια βάρους και στην απώλεια λίπους.

4. Αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι η απώλεια λίπους.
5. Η μόνη απώλεια λίπους που αξίζει τον κόπο είναι η μόνιμη. Κι αυτό επειδή οι αιτίες της παχυσαρκίας είναι καθαρά ορμονικές και σχεδόν καθόλου ζήτημα θερμίδων.
6. Είναι δύσκολο να χάσετε λίπος με απλό περιορισμό των θερμίδων.
7. Το να τρώτε λιγότερες θερμίδες και να χάνετε λίπος δεν πάνε απαραίτητα μαζί.
8. Οποιαδήποτε δίαιτα που περιορίζει τις θερμίδες θα έχει ως αποτέλεσμα μία απώλεια βάρους.
9. Η υπερβολική κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων, ανεξαρτήτως πόσο ισορροπημένη είναι η δίαιτα μακροθρεπτικά και ορμονικά, θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους και λίπους.
10. Αν προσέξετε το τι τρώτε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε τόσο για το πόσο τρώτε.
11. Αν προσέξετε τα γεύματά σας να έχουν ισορροπημένη κατανομή μακροθρεπτικών και μέτριο γλυκαιμικό φορτίο τότε δεν χρειάζετε να να ανησυχείτε τόσο για το αν φάγατε λίγες θερμίδες παραπάνω.
12. Αν ψάχνετε ένα σίγουρο τρόπο για να αυξάνετε συνεχώς το βάρος σας και να βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας ακολουθήστε τις ανισόρροπες δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδυκτίο ή τις γνωστές συμβατικές θερμιδοδίαιτες που έχουν δαιμονοποιήσει και περιορίσει όλα τα λιπαρά και έχουν εξυψώσει τους αμυλώδεις υδατάνθρακες την πραγματική αιτία που σας παχαίνει.
13. Οι δίαιτες υψηλές σε πρωτείνες, χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλες σε λιπαρά, προκαλούν μια απώλεια βάρους που προέρχεται από την απώλεια μυικού γλυκογόνου και νερού και είναι βέβαιο ότι αυτά τα κιλά θα τα ξαναπάρετε πίσω και με το παραπάνω όταν μετά από μερικές εβδομάδες το σώμα σας θα ζητήσει με ορμονικά μηνύματα την αναπλήρωση των επιπέδων γλυκογόνου και νερού ενώ η δίαιτα αυτή δεν θα έχει αγγίξει καθόλου το περιττό σωματικό σας λίπος.
14. Οι δίαιτες χαμηλές σε πρωτείνες, υψηλές σε υδατάνθρακες, χαμηλές σε λιπαρά, προκαλούν μια απώλεια βάρους που προέρχεται από τον κανιβαλισμό της μυϊκής μάζας και των οργάνων, χωρίς να μειώσουν το περιττό σωματικό σας λίπος δηλαδή θα χάσετε μύς και όχι λίπος. Επιπλέον αν συνεχίσετε αυτήν την δίαιτα θα δείτε πως θα επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την εμφάνισή σας.
15. Με τις γνωστές συμβατικές θερμιδοδίαιτες μέτριες σε πρωτείνες, υψηλές σε υδατάνθρακες, και χαμηλές σε λιπαρά, η απώλεια βάρους που επιτυνχάνεται προέρχεται από απλό περιορισμό των θερμίδων ενώ η απώλεια λίπους είναι ελάχιστη και μόνο με τακτική συστηματική άσκηση, θα παρατηρηθούν αξιόλογες απώλειες λίπους.
16. Το σπουδαιότερο όμως σφάλμα με όλες αυτές τις εμπορικές δίαιτες και τις συμβατικές θερμιδοδίαιτες είναι ότι έχουν αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη μας, τις ορμόνες μας! Με αποτέλεσμα την υπέρσουλιναιμία και την παχυσαρκία.
17. Το κλειδί για το χάσιμο λίπους δεν είναι θέμα περικοπής των θερμίδων, είναι θέμα επιλογής μιάς σωστής ισορροπημένης αναλογίας μεταξύ των τριών μακροθρεπτικών και ενός μέτριου γλυκαιμικού φορτίου των γεύμάτων μας, διότι το σωματικό λίπος επηρεάζεται από τα μακροθρεπτικά περιεχόμενα των φαγητών που τρώμε και το γλυκαιμικό φορτίο τους.
18. Οποιαδήποτε δίαιτα παραμελεί τις ορμόνες σας και σας βάζει να μετράτε θερμίδες, να πεινάτε ή να περιορίζετε τα λιπαρά είναι μια μάταιη τιμωρία που θα υποσκάψει την υγεία σας προκαλώντας κόπωση, νεύρα, άγχος, κατάθλιψη και αυξημένη πείνα.
19. Μόνο με μία ισορροπημένη δίαιτα θα χάσετε κιλά από το αποθηκευμένο σωματικό σας λίπος και θα έχετε κερδίσει οφέλη για την υγεία και την εμφάνισή σας.
20. Η ισορροπημένη αυτή δίαιτα πρέπει να είναι μέτρια σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτείνη και μέτρια σε λιπαρά.
21. Δεν πρέπει να δίνουμε τόση μεγάλη βάση στο μέτρημα των θερμίδων διότι μία θερμίδα τελικά ποτέ δεν ισούται με μία θερμίδα για τον οργανισμό μας.
22. Έρευνες έχουν δείξει ότι 10 διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να φάνε το ίδιο γεύμα και να δουν 10πλάσια διαφορά λιποσυσώρευσης. Άρα η θεωρία των θερμίδων είναι λάθος, διότι δεν είμαστε καυστήρες!
23. Αυτό που μετράει δεν είναι πόσες θερμίδες τρώτε αλλά πόσες απορροφάτε και που πηγαίνουν, διότι δεν απορροφώνται όλες το ίδιο.  
24. Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας των πρωτεϊνών θα χαθεί ως θερμότητα για να μπορέσουν να αφομοιωθούν στο σώμα σας.
25. Το λίπος καίγεται ατελώς, όχι πλήρως, κι έτσι δίνει μόνο ένα μέρος των θερμίδων του στο σώμα!
26. Οι υδατάνθρακες καίγονται πλήρως και δίνουν όλες τους τις θερμίδες στο σώμα. 
27. Όσοι δίνουν τις γνωστές θερμιδοδίαιτες σκέφτονται ότι «μια θερμίδα, είναι μια θερμίδα», και αφού 1 gr. λίπους έχει διπλάσιες και πλέον θερμίδες από 1 gr. υδατάνθρακα, ο ευκολότερος τρόπος να μειωθούν οι θερμίδες είναι να μειωθούν δραστικά τα λιπαρά.
28. Αυτοί που σκέφτονται ορμονικά έξυπνα λένε ότι οι θερμίδες των λιπαρών δεν έχουν καμία επίδραση στην ινσουλίνη ενώ οι θερμίδες των υδατάνθράκων έχουν, οπότε για να ελέγξουμε τα επίπεδα της ινσουλίνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στην συσσώρευση του λίπους, θα μειώσουμε τις θερμίδες των υδατάνθράκων, ειδικά αυτών που έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο.
29. Εκτός από τους υδατάνθρακες που κυρίως διεγείρουν την ινσουλίνη, δευτερευόντως και η πρωτεΐνη μπορεί ελαφρώς να έχει μια μικρή διεγερτική επίδραση στην ινσουλίνη.
30. Η πρωτεΐνη όμως είναι πολύ σημαντική γιατί διεγείρει την ορμόνη γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη έχει την αντίθετη φυσιολογική δράση από την ινσουλίνη, ενεργεί ως ο μεγαλύτερος ελεγκτής στην παραγωγή υπερβολικής ινσουλίνης.
31. Αν δεν ελέγξετε την υπερβολική ινσουλίνη θα παχαίνετε, θα πεινάτε, θα έχετε πνευματική σύγχυση, θα μειώνετε η σωματική σας απόδοση και θα αυξάνωνται οι πιθανότητες χρόνιων ασθενειών.
32. Άλλος ένας ελεγκτής της ινσουλίνης είναι το λίπος το οποίο επιβραδύνει την είσοδο των υδατανθράκων στο αίμα και ενεργεί ως μπάρα ελέγχου, για να εμποδίσει την υπερπαραγωγή ινσουλίνης.
33. Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός με τον οποίο εισέρχονται στο αίμα οι υδατάνθρακες, τόσο πιο χαμηλή είναι η παραγωγή ινσουλίνης.
34. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα ινσουλίνης, τόσο περισσότερο θα απελευθερώσετε αποθηκευμένο σωματικό λίπος για ενέργεια. Έτσι, το λίπος γίνεται σύμμαχός σας στην απομάκρυνση και το κάψιμο του αποθηκευμένου σωματικού λίπους σας.
35. Οπότε για να κάψετε λίπος, χρειάζεστε να προσθέσετε στα γεύματά σας μία μέτρια ποσότητα λίπους κυρίως μονοακόρεστου.
36. Το λίπος προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης χοληκυστοκινίνης από το στομάχι. Η οποία πάει κατευθείαν στον εγκέφαλο και του λέει «σταμάτα να τρως». Έτσι, το λίπος γίνεται ο βασικός ορμονικός διακόπτης που σταματά την κατανάλωση φαγητού.
37. Μειώνοντας το λίπος σε κάθε γεύμα, στην ουσία βραχυκυκλώνετε την ορμόνη που σας λέει να σταματήσετε να τρώτε και αυξάνετε τις πιθανότητες αποθήκευσης λίπους ανεβάζοντας τα επίπεδα ινσουλίνης.
38. Παρόλο που η κατανάλωση λίπους δεν πρόκειται να κάνει το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος επειδή δεν έχει άμεση επίδραση στην ινσουλίνη, πρέπει να διατηρείτε χαμηλά τη λήψη κορεσμένου λίπους επειδή όλες οι μεμβράνες στο σώμα σας λειτουργούν καλύτερα σε μια κατάσταση ρευστότητας.
39. Αν τρώτε πολύ κορεσμένο λίπος, οι μεμβράνες γίνονται πολύ στερεές, και οι υποδοχείς του σώματός σας (ιδιαίτερα ο υποδοχέας της ινσουλίνης) δε λειτουργούν πολύ καλά, και το σώμα πρέπει να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Αυτό οδηγεί σε ινσουλινοαντίσταση και τελικά σε υπερινσουλιναιμία. Συνεπώς, είναι συνετό να διατηρείτε στο ελάχιστο τη λήψη κορεσμένου λίπους.
40. Αν τρώτε αρκετά Ω-6 λιπαρά οξέα από λίπη ζωικής προέλευσης, πρέπει να περιορίσετε αυτά που είναι πλούσιες πηγές σε Ω-6 αραχιδονικό οξύ, επειδή αυτό ευθύνεται για την παραγωγή κακών εικοσανοειδών ορμονών.
41. Πλούσιες πηγές σε αραχιδονικό οξυ είναι το λίπος του κόκκινου κρέατος, τα όργανα των ζώων, οι κρόκοι των αυγών, τα λιπαρά τυριά και το βούτυρο.
42. Προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία ευθύνονται για την παραγωγή καλών εικοσανοειδών ορμονών.
43. Πλούσιες πηγές σε Ω-3 λιπαρά οξεα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολωμός, ο κολιός, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος.
44. Τηρήστε μία ισορροπημένη αναλογία για τα είδη των λιπαρών που λαμβάνετε εντός της ημέρας. Μια κοινά αποδεκτή αναλογία λιπαρών είναι Πολυακόρεστα =1 / Μονοακόρεστα =1 / Κορεσμένα =1.
45. Η πιο σημαντική αναλογία όμως είναι αυτή των μακροθρεπτικών των γευμάτων σας, τα οποία γεννούν πολύπλοκες ορμονικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Αυτές οι αντιδράσεις αυτομάτως καθορίζουν πόσο σωματικό λίπος θα κάψετε ή θα αποθηκεύσετε.
46. Δηλαδή από την αναλογία  πρωτεινών, λιπαρών και υδατανθράκων του γεύματος εξαρτάται τι είδους καύσιμο θα χρησιμοποιήσετε, η ισορροπία των ορμονών σας, η διανοητική σας κατάσταση, τα επίπεδα ενέργειάς σας και το αν θα έχετε ορμονική ή φυσιολογική πείνα.
47. Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει μετά από ένα ανισόρροπο γεύμα κακών θερμίδων που αποδίδει υψηλά φορτία γλυκόζης είναι ότι μέσα στην πρώτη ώρα εκτοξεύονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή ελεύθερων ριζών· και υπερβολικά πολλές ελεύθερες ρίζες σημαίνουν και υπερβολική φθορά για το σώμα μας.
48. Όταν η γλυκόζη είναι πάρα πολύ ψηλά στο αίμα, πηγαίνει και προσκολλάται καραμελοποιώντας τα πάντα μέσα μας : τα αγγεία, τα όργανα, τα μάτια, το δέρμα μας. Όταν αυτά καραμελοποιηθούν, αχρηστεύονται! Καταλαβαίνετε τώρα γιατί οι διαβητικοί και οι πρόδιαβητικοί είναι τόσο εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους για όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.
49. Μετά από την άνοδο έρχεται η πτώση : Μέσα σε 2-3 ώρες αφού φάμε, τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν απότομα και νιώθουμε υπογλυκαιμία. Τότε θέλουμε απελπισμένοι να ξαναφάμε τροφές που θα μας δώσουν γλυκόζη και έτσι να ξαναπάθουμε όλη αυτή τη φθορά.
50. Η ορμονική συσσώρευση λίπους είναι η 2η φθορά από τις κακές θερμίδες· διότι τρώγοντας γεύματα που προσφέρουν γρήγορα και σε μεγάλες ποσότητες σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας -αυτό που ιατρικά λέμε γλυκαιμικά φορτία - το σώμα μας θα επιλέγει να καίει γλυκόζη για καύσιμο και όχι λίπος, ενώ  θα φθειρόμαστε με δύο τρόπους καθώς τα επίπεδά του σακχάρου αρχικά θα ανεβαίνουν και κατόπιν θα πέφτουν απότομα μέσα στο πρώτο δίωρο αφού φάμε.
51. Για να συσσωρεύσουμε σωματικό λίπος χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν μπαίνει το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας.
52. Με πολλή ινσουλίνη να κυκλοφορεί στο αίμα θα συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε ποσότητες, θερμίδες ή λιπαρά! Επίσης η ινσουλίνη θα φτιάχνει λίπος μέσα μας από γλυκόζη ακόμα κι αν δεν τρώμε λιπαρά.
53. Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης; Οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας.
54. Η έκρισση πολλής ινσουλίνης είναι το ορμονικό λάθος και όχι ότι ο άνθρωπος παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική διαιτολογία.
55. Αν έχετε φάει ένα ορμονικά σωστό γεύμα, δε θα πεινάτε για τις επόμενες 4 έως 6 ώρες επειδή θα διατηρείτε τα σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για τον ίδιο βιοχημικό λόγο, θα έχετε οξεία πνευματική διαύγεια και το καλύτερο είναι πως ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείτε το αποθηκευμένο λίπος σας ως ουσιαστικά απεριόριστη πηγή σωματικής ενέργειας.
56. Αν καταφέρετε να τρώτε όλα τα γεύματά σας ορμονικά σωστά θα είναι το ίδιο σαν να παίρνετε το πιο ισχυρό φάρμακο προκειμένου να σκέφτεστε καλύτερα, να αποδίδετε καλύτερα και να φαίνεστε καλύτερα. Ο περισσότερος κόσμος θα πλήρωνε μεγάλα ποσά χρημάτων για τέτοια φάρμακα, ενώ εσείς θα τα έχετε στο τραπέζι σας.
57. Με αυτόν τον τρόπο θα χανετε μονίμως αποθηκευμένο σωματικό λίπος της τάξεως των 500 γρ. (min) με 1000 γρ. (max) την εβδομάδα. Το max είναι με συστηματική αερόβια και αναερόβια άσκηση.
58. Είναι αδύνατον να χάσετε πάνω από 4% σωματικό λίπος τον μήνα και αυτό το ποσοστό είναι με συστηματική αερόβια και αναερόβια άσκηση.
59. Aυτό το 4% max ποσοστό σωματικού λίπους που μπορείτε να χάσετε, μειώνεται αρκετά αν δεν ασκήστε αερόβια και αναερόβια, αν δεν κοιμάστε ικανοποιητικά, αν έχετε υποθυρεοειδισμό, αν έχετε άγχος και αν σας λείπουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό τους λίπους.
60. Η ιδανική άσκηση για να κάψετε λίπος είναι η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και παρατεταμένης διάρκειας π.χ. το jogging.
61. Χρειάζεται όμως και η αναερόβια άσκηση με βάρη, η οποία δεν συμβάλει άμεσα στην καύση του λίπους αλλά έμμεσα, αυξάνωντας την μυική μάζα, αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός, έχουμε περισσότερες καύσεις και αισθητή βελτίωση του σώματος.
62. Οπότε για να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα θα πρέπει πρώτον να τρώτε ισορροπημένα γεύματα, για να είστε σίγουροι ότι χρησιμοποιήτε το λίπος ως κύριο καύσιμο του οργανισμού και δεύτερον θα πρέπει να κάνετε τα σωστά είδη άσκησης στην σωστή ώρα, ένταση και διάρκεια.
63. Η ένταση υπολογίζεται αφού βρούμε πρώτα την μέγιστη καρδιακή συχνότητα βάση της ηλικίας μας που δίνεται από τον τύπο ΜΚΣ = (220 – ΗΛΙΚΙΑ). Για παράδειγμα ένας νέος 30 ετών έχει μέγιστη καρδιακή συχνότητα ΜΚΣ = (220-30) = 190.
64. Εάν λοιπόν τρώτε ισορροπημένα τότε καίτε ως κύριο καύσιμο λίπος ακόμα και αν κάθεστε σε μία πολυθρόνα και βλέπετε τηλεόραση, σε αυτήν την περίπτωση θα έχετε περίπου 63 παλμούς το λεπτό που αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο έντασης γύρω στο 33% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
65. Σε αυτήν την κατάσταση ανάπαυσης τα λίπη θα συμμετέχουν κατά 60%, και θα καίγονται με ρυθμό 5 gr/h.
66. Όταν η ένταση φτάσει μέχρι στο 50% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, η ενέργεια θα προέρχεται ισομερώς τόσο από τα λίπη όσο και από τους υδατάνθρακες.
67. Όσο πιο έντονη γίνεται η προσπάθεια τόσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά των υδατανθράκων και αντίστοιχα μικρότερη του λίπους στην ενεργειακή κάλυψη των αναγκών μας.
68. Στα 2/3 της μέγιστης καρδιακής συχνότητας δηλαδή στο 66,66% τα λίπη συμμετέχουν κατά 40%, αλλά καίγονται 40 gr/h.
69. Επομένως, η ένταση που ευνοεί την μέγιστη καύση λίπους είναι γύρω στα 2/3 της μέγιστης καρδιακής συχνότητας δηλαδή 67%.
70. Σε αυτήν την ένταση εισέρχεται αρκετό οξυγόνο έτσι ώστε να καούν τα λίπη και να δώσουν 9 kcal ενέργεια ένα γραμμάριο.
71. Γιατί για να καεί 1 γραμμάριο λίπος και να δώσει 9 kcal ενέργεια χρειάζονται σχεδόν 2ltr οξυγόνου.
72. Ενώ για να καεί 1 γραμμάριο υδατάνθρακα και να δώσει 4 kcal ενέργεια χρειάζονται 0,8 ltr οξυγόνου.
73. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρώτα το σώμα μας σε μεγάλες επιβαρύνσεις έντασης >75% VO2max, χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, γιατί χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο. Όταν τους εξαντλήσει, τότε αναγκάζεται να ξοδέψει και το λίπος.
74. Συνήθως αυτό γίνεται μετά τα 30’ συνεχόμενης άσκησης υψηλής έντασης. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζουν και τα αποθέματα γλυκογόνου (υδατανθράκων) που ήδη έχει στους μύες του ο αθλητής.
75. Πάντα καίμε συνδυασμό λίπους και υδατανθράκων όταν κάνουμε αερόβια άσκηση, αλλά αναλόγως την ώρα που την κάνουμε, το τι έχουμε φάει πριν, και τι επίπεδα γλυκογόνου έχουμε ήδη στους μύς μας, θα εξαρτηθεί αν θα κάψουμε περισσότερο ή λιγότερο λίπος.
76. Η καλυτερη ώρα για αερόβια άσκηση είναι το πρωί μετά από ένα ελαφρύ ισορροπημένο σνάκ και όχι νηστικοί όπως συνηθίζουν πολλοί.
77. Ο λόγος είναι πως χωρίς φαγητό ο ασκούμενος έχει περισσότερες πιθανότητες να χάσει μυϊκή μάζα, να γυμναστεί λιγότερο έντονα επειδή θα νιώθει αδύναμος, γιατί θα έχουν πέσει αισθητά τα επίπεδα γλυκογόνου των μυών του λόγω της 12ωρης αποχής από το φαγητό, και τελικά να κάψει λιγότερες θερμίδες.
78. Όταν κάνουμε αερόβια άσκηση το πρωί όχι μόνο καίμε λίπος κατά της διάρκειας της
άσκησης αλλά συνεχίζουμε να καίμε λίπος με ταχείς ρυθμούς για μερικές ώρες μετά την προπόνηση!
79. Εάν κάνουμε αερόβια άσκηση το βράδυ σίγουρα θα κάψουμε λίπος κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά η άσκηση αυτή «ξυπνάει» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ύπνου.
80. Επίσης επειδή ο μεταβολισμός το βράδυ πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν θα έχουμε τα οφέλη του αυξημένου μεταβολισμού μετά την άσκηση (Afterburn).
81. Η μεγιστοποίηση της καύσης του λίπους δεν είναι ο μόνος λόγος  που πρέπει να κάνουμε αερόβια το πρωί.
82. Η αερόβια προπόνηση το πρωί είναι αρκετά αναζωογονητική και μας κάνει να αισθανόμαστε ευεξία όλη την ημέρα, επειδή οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό δημιουργούν μια τρομερή αίσθηση ευεξίας και ευφορίας.
83. Το πρωί λόγω της 12ωρης αποχής από το φαγητό, η ευαισθησία στην ινσουλίνη σας είναι υψηλότερη από το κανονικό.
84. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας έχει χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη στο αίμα και το γλυκογόνο αποθηκεύεται στο συκώτι σας για να διατηρήσει τις λειτουργίες του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
85. Μετά το ξύπνημα, τα αποθέματα γλυκογόνου του σώματος σας είναι χαμηλότερα – με αποτέλεσμα να απαιτείται χαμηλότερη ποσότητα ινσουλίνης για την αποθήκευση των υδατανθράκων που πρόκειται να καταναλώσετε.
86. Οπότε μετά το πρωινό ισορροπημένο σνακ και την αερόβια προπόνηση είναι μια εξαιρετική στιγμή για την κατανάλωση παραπάνω υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οι οποίοι θα χρειαστούν για την άμεση αναπλήρωση του μυικού γλυκογόνου.
87. Ποτέ άλλοτε δεν πρέπει να χαλάτε την ισορροπία του γεύματός σας παρά μόνον όταν έχουν πέσει χαμηλά τα επίπεδα γλυκογόνου μετά από άσκηση ή παρατεταμένη νηστεία.
88. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι καλύτερα να καταναλώνονται πριν την προπόνηση και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μετά.
89. Άλλη κατάλληλη ώρα για μέγιστη καύση λίπους με αερόβια άσκηση είναι μετά από προπόνηση με βάρη.
90. Ο λόγος είναι ότι η προπόνηση με βάρη είναι από τη φύση της αναερόβια άσκηση, η οποία μειώνει τα επίπεδα γλυκογόνου στους μυς. Γι΄ αυτό το λόγο, η αερόβια άσκηση μετά από προπόνηση με βάρη έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με την αερόβια το πρωί.
91. Τα πλεονεκτήματα της πρωινής άσκησης είναι : α) Αυξάνεται ο μεταβολισμός μας από την αρχή της ημέρας, οπότε παραμένει σε υψηλά επίπεδα όλη την υπόλοιπη μέρα, βοηθώντας μας να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.
92. β) Γίνεται πιο γρήγορα η καύση λίπους, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, το επίπεδο του γλυκογόνου των μυών πέφτει, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν ταχύτερα οι αποθήκες του και ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει στο εξής το λίπος ως καύσιμο.
93. γ) Ο οργανισμός μας εκκρίνει ενδορφίνες από την αρχή της ημέρας, βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεση, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ευχάριστα η υπόλοιπη μέρα μας.
94. δ) Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, βοηθώντας στον έλεγχο της ορμονική ισορροπίας, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης.
95. Τα μειονεκτήματα της πρωινής άσκησης είναι : α) Το σώμα μας δουλεύει με λιγότερη ενέργεια-δύναμη, καθώς οι μύες μας δεν έχουν τη βέλτιστη απόδοση το πρωί.
96. β) Αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού, καθώς οι μύες μας το πρωί είναι πιο δύσκαμπτοι και «κρύοι», απαιτώντας έτσι μεγαλύτερης διάρκειας προθέρμανση.
97. γ) Αν γυμναστούμε, πριν φάμε πρωινό, είναι πιθανό να επέλθει πιο γρήγορα η μυϊκή κόπωση.
98. Τα πλεονεκτήματα της απογευματινής άσκησης είναι : α) Αυξημένες επιδόσεις, διότι η θερμοκρασία του σώματός μας είναι ιδανική και οι μύες έχουν τη μέγιστη δύναμη. β) Προλαμβάνονται οι τραυματισμοί, καθώς οι μύες είναι «ζεστοί».
98. γ) Απομακρύνεται το άγχος που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. δ) Βελτιώνεται η απόδοσή μας, καθώς οι κιρκαδικοί μας ρυθμοί είναι σε ιδανικό στάδιο. ε) Αυξάνεται η μυϊκή μάζα και η δύναμη. Μάλιστα οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ώρες 3-7μμ είναι οι πλέον αποδοτικές. στ) Σύμφωνα με έρευνες, στους περισσότερους ανθρώπους η θερμοκρασία του σώματος και τα επίπεδα ορμονών βρίσκονται σε κατάλληλα επίπεδα για άσκηση περίπου στις 6μμ.
100. Τα μειονεκτήματα της απογευματινής άσκησης είναι : α) Έρευνες δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων δυσχεραίνει το μεσημέρι, με αποτέλεσμα τη μείωση της αερόβιας ικανότητας. β)  Τα γυμναστήρια συνήθως παρουσιάζουν πολυκοσμία περίπου 5-6 μμ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προπόνηση από θέμα χρόνου. γ) Αν η άσκηση γίνει αργά το απόγευμα προς βράδυ, «ξυπνάει» τον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα ύπνου. Επίσης επειδή ο μεταβολισμός το βράδυ πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν θα έχουμε τα οφέλη του αυξημένου μεταβολισμού μετά την άσκηση (Afterburn).

Δεν υπάρχουν σχόλια: